trudnoća i plivanje

Plivanje u trudnoći

Letnji dani dolaze i jedno, ako ne i najčešće pitanje trudnica ovih dana je : ” Mogu li se sunčati i plivati u moru?”.

Za sunčanje sam već pisala u tekstu Sunčanje u trudnoći , a o plivanju par reči.

Ukoliko je trudnoća “normalna” kako često zovemo trudnoću bez tegoba kao sto su bolovi, krvarenje, upalne promene vagine i grlića..i uz konsultaciju sa ginekologom koji Vam kontroliše trudnoću, možete plivati i to se i preporučuje jer je plivanje izuzetan sport  koji povoljno deluje na organizam trudnice.

Treba voditi računa da u vodu ulazite lagano, da temperatura nije previše niska ni visoka. Birajte stil plivanja kako vam odgovara, ali  je najbitnije da sve to radite do granice ugodnosti. U vodi možete raditi i lagane vežbe disanja,  vežbe karlice , ramenog pojasa…

Svi pokreti u vodi se lakše izvode i zato koristite plutanje kao dobar ambijent da pokrećete  aktivirate sve grupe misica. Napravite svoj ritam i redosled vežbi.  Najlakše je početi od mišica lica : lagano stežite i opuštajte mišiće oko oka, usana, celo lice, zatim prelazite na mišiće vrata tako što radite vežbe savijanja napred nazad, bočno savijanje glave i završite sa kružnim vežbama u jednu pa u drugu stranu.

Rameni pojas mišića koji aktivirate ce itekako prijati trudnici jer ćete odmah osetiti olakšanje kada rukama kroz vodu budete pravili pokrete kao da “skupljate “vodu..

Opušteno kreirajte vežbe i pokušavajte da aktivirate svaki mišić vašeg tela.

Tokom plivanja i vežbanja u vodi veoma je važno da pravilno dišete.  Duboki udah na nos i lagano ispuštanje vazduha, “duvanje sveće”  aktiviraće dijafragmu i medjurebarne mišiće i biće idealna priprema za porodjaj.

I još jedna važna napomena u morskoj vodi dok udobno plutate stežite mišić podizač čmara , tako aktivirate mišiće karlicnog dna koji su veoma bitni u samom aktu porodjaja i napinjanja.

Nakon plivanja odmah zamenite mokar kupaci suvim.

Plivajte u ranim prepodnevnim satima i kasno popodne. Izbegavajte  duže sunčanje i koristite zaštitne kreme.

Uživajte u kupanju i plivanju.